Planning

Puppy's

Rasbeschrijving


 

Show

Nieuws | News

Herinnering

Links

 

Contact

 

Hoe fokken wij?

Voor mij zijn 5 dingen erg belangrijk om tot een goed fokresultaat te komen:

  1. De gezondheid van mijn ouder dieren
  2. Karakter van de hond, met name de aangeboren energie
  3. Stambomen, tot 4 generaties terug
  4. De schoonheid van de hond
  5. Hondenshows

Toelichting punt 1: De gezondheid van de hond

Natuurlijk is de gezondheid het allerbelangrijkste van de hond. Al mijn honden worden getest op heupen (HD) , ellebogen (ED), patella luxatie (knietjes), PRA en cataract (ogen).
Een gezonde hond zal meer kunnen genieten van het leven. Natuurlijk is de opvoeding van de hond ook belangrijk voor zijn gezondheid. De dierenartskosten zullen dan ook veel lager zijn dan van zieke honden. In de meeste gevallen hebben genetische factoren ook invloed op de gezondheid van een hond. Dus nogmaals, de gezondheid is het aller belangrijkste.

Toelichting punt 2:  Karakter van de hond, de aangeboren energie

Karakter van de hond en de aangeboren energie is voor een groot gedeelte een genetische kwestie. Karakter is mede afhankelijk van een paar factoren, n.l. de omgeving, opvoeding en de cultuur waarin de hond opgroeit, uiteraard is het ook zeer belangrijk om de hond goed te socialiseren. Karakter en energie zijn verschillende begrippen, maar ze zijn wel afhankelijk van elkaar. Het is daarom enorm belangrijk om de juiste combinatie ouderdieren te gebruiken bij de fok.

Toelichting punt 3: stambomen, tot 4 generaties terug.

Een stamboom is GEEN garantie voor een goed gefokte hond, De stambomen worden namelijk afgegeven door de Raad van Beheer als zowel vader- als moederhond een stamboom hebben, krijgen hun puppen ook een stamboom ongeacht of de ouderdieren een gebrek of aandoening hebben.
Als je aangesloten bent bij een rasvereniging , dan worden er strikte eisen gesteld aan de gezondheid van de ouderdieren. De ouderdieren moeten elk jaar opnieuw getest worden op PRA- cataract (de ogen test) en elk jaar moeten deze bewijzen doorgestuurd worden. Ook verplicht de rasverenging je minimaal 1 x een hondenshow te hebben gedaan met de betreffende hond en minimaal een zeer goed hebben gekregen.  Dit maakt een enorm verschil met fokkers die niet lid zijn van een rasvereniging, en zonder controle van deze rasvereniging.

Toelichting punt 4: Schoonheid van de hond

Nogmaals , de gezondheid is het belangrijkste van de hond. Schoonheid is NIET de beslissende factor bij mij. Als u bij mij een hond koopt, proberen we een zo gezond mogelijke hond af te leveren. Mijn voorkeur gaat uit naar de gezondheid, energie, karakter en natuurlijk socialisatie van de hond.
Maar de hond moet ook voldoen aan de ras standaard van de Bichon Frise. Een goede hond straalt op zichzelf al veel schoonheid uit. Bij de hondenshows worden de honden gekeurd door ervaren en gespecialiseerde keurmeesters, daar worden ze gekeurd op schoonheid,
rasstandaard, trimwerk, gebit, bouw van de hond, gangwerk, drijfveer en karakter. Je kan dus wel een mooie hond hebben, maar als de drijfveer en karakter niet goed is, zal hij niet hoog scoren.
Ik bezoek ook van hondenshows en heb in het verleden ook meerdere kampioenstitels behaald voor mijn honden, zoals een ticket met 2 honden uit 1 nest voor de wereld beroemde hondenshow in Engeland, de Crufts. Buiten de hondenshows om vind ik gezondheid, energie en karakter van de honden veel belangrijker. Op kennis kan je altijd wel iets bijleren, daarom volg ik af en toe cursussen en ben veel bezig met gedrag en opvoeding.

Toelichting punt 5: hondenshows

Wat het showen inhoud en wat er bij komt kijken. Het gaat er om dat je leuk en gezellig bezig bent met je hond en samen een band op bouwt.

Hoe begin je met showen?

Showen is immers ietwat moeilijker dan het lijkt. Een goed begin is ringtraining, tijdens de ringtraining leer je meer over het showen, alle in’s en out’s komen aan bod en je leert ook alle regels van het showen.Er zijn immers een hoop dingen waar je op moet letten in de ring. Je moet aan een bepaalde kant van je hond staan en de hond zo voordelig mogelijk in beeld brengen. Je hond moet in “stand”kunnen staan en met een bepaald ras typisch gangwerk kunnen lopen. Dit allemaal leer je op ringtraining, dus dat is de eerste stap naar een showcarriere.

Op een gegeven moment is het dan zo ver en kan je meedoen aan je eerste show.
Er moet ingeschreven worden en de inschrijving van een show stopt meestal 1 maand voor de show gehouden wordt. Ongeveer een week van tevoren krijg je je papieren, inschrijfnummers enz. Op de dag zelf moet je ruim op tijd aanwezig zijn en je bij binnenkomst melden. Bij de ring van jouw ras kun je dan zien wanneer je aan de beurt bent, en tot die tijd kan je jezelf en je hond voorbereiden op wat komen gaat.

Voor een show is het vaak even de puntjes op de i zetten, en er voor zorgen dat je hond er pico bello uitziet.  Voor je de ring ingaat nog even een kam of borstel door de vacht heen halen, immers wordt er op vacht kwaliteit gelet dus deze moet er goed uit zien.