Planning

Puppy's

Rasbeschrijving


 

Show

Nieuws | News

Herinnering

Links

 

Contact

Een pup in huis

Benchtraining

Een bench, oftewel kamerkennel of hondenbox, is een metalen kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Hoewel een bench helaas niet echt goedkoop in aanschaf is, loont de aanschaf ervan vaak toch de moeite. Het gebruik van de bench kan erg nuttig zijn bij de zindelijkheidstraining bij een pup en bij het voorkomen van probleemgedrag bijvoorbeeld wanneer de hond even alleen is.

Wij wennen onze pupjes al aan de bench, zo hebben wij graag dat de bench training verder wordt gedaan in zijn nieuwe huisje. Het is bij ons immers zijn slaapkamertje met eigen bedje, en de minste problemen kunt u verwachten de eerste paar nachten in het nieuwe huis, door de pup met zijn eigen huisje en slaapkamertje te verhuizen. U laat uw pasgeboren baby immers ook niet in 1 x alleen slapen in een groot hotel. ( zo moet u ook dit zien. Het is een grote wereld voor n klein pupje, en met zijn eigen bedje en slaapkamertje is het al een klein beetje gewend.

Wat zijn nu de voordelen van het gebruik van een bench?

Aan de slag met Benchtraining

Voordat u de hond in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet u ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige, veilige, ligplaats gaat beschouwen. U zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien (de meeste honden vinden dit prettig). In de bench legt u een deken of iets dergelijks, zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen.

Om de hond te wennen aan de bench geeft u hem een lekkere kluif die hij in de bench op mag eten of een met hondenworst gevulde Kong. Het deurtje van de bench blijft open, maar als de hond zijn kluif, Kong of andere lekkernij wil meenemen naar een andere plek brengt u hem rustig terug naar zijn nieuwe plaats. Dit houdt u een aantal dagen vol. Iedere kluif of ander lekkers die de hond krijgt laat u hem in de bench opeten.

U kunt het beste pas doorgaan met de volgende stap wanneer de hond geen aanstalten meer maakt om zijn kluif mee te nemen naar een andere plek, maar rustig in de bench blijft liggen totdat hij is klaar is met kluiven. Is de hond eenmaal zover, dan gaat u door met de volgende stap.

Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan brengt u de hond rustig naar zijn bench.
Als de hond in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing) beloond u de hond door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Wanneer de hond een mand, een ligbed of iets dergelijks had, maak het de hond dan gemakkelijker door deze (in elk geval voorlopig) weg te halen. Past de mand of het ligbed in de bench, dan kunt u die daarin natuurlijk goed gebruiken! Wanneer de hond uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, brengt u hem, net zoals eerst met de kluif, weer rustig terug naar zijn plaats.

Is de hond zover, dat hij zonder problemen in de bench wil slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan sluit u, als de hond gaat slapen voor een tijdje het deurtje. U geeft hem hierbij de eerste keer weer een kluif, Kong of andere lekkernij. U gaat nog niet weg, dat is pas de laatste stap. Mocht de hond nu toch onrustig worden en/of gaat janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat u juist nu goed reageert. Dat wil zeggen, zolang de hond onrustig is, negeert u hem volkomen! U mag hem vooral niet troosten of geruststellen, want dan voelt de hond zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Ook kunt u beter niet op hem mopperen, want ook dan krijgt hij toch aandacht van u, en dat is precies waar hij om vraagt. Zodra de hond stil is, ook al is het maar even, gaat u op dat moment naar hem toe. Wees niet uitbundig, maar open gewoon het deurtje alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de hem direct gewoon zijn eigen gang gaan. Het is niet de bedoeling dat u door uw gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.

Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl u thuis bent, neemt u de laatste stap. Als u (eerst voor korte tijd) weggaat, doet u de hond in zijn bench en geeft u hem zijn lekkernij. Geef de hond geen extra aandacht bij het verlaten van het huis. Ook bij thuiskomst laat u de hond pas uit de bench wanneer hij rustig is.
  
Een extraatje om de hond zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat, is nog het volgende. Leg regelmatig een paar hondenbrokjes of ander lekkers achterin de bench, op een moment dat de hond niet ziet dat u dit doet. De hond zal het al snel de moeite vinden om telkens weer in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer ‘zo maar’ wat lekkers ligt.

Misschien denkt u, als u dit verhaal gelezen hebt, dat een goede bench-training erg veel tijd en moeite zal kosten. In de meeste gevallen kunt u de omschreven stappen echter al binnen één tot twee weken allemaal nemen. Wel is het belangrijk dat u de hond echt stap voor stap aan de bench laat wennen en dat u daar zoveel tijd voor neemt als bij uw hond nodig is. Het resultaat moet namelijk zijn, dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet. U mag de hond daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen (want dan wordt het juist een vervelende plek)! Als u kinderen heeft zult u erop moeten letten dat zij de hond nooit storen of lastigvallen als hij in zijn bench ligt. De bench moet juist een plek zijn waar de hond zich rustig terug kan trekken. Dus de iets oudere hond kunt het ook best aanleren. Zolang het met een beloning gaat en vooral met rust.

Let op, het lijkt soms of pups energie voor 10 hebben. Sommige rassen gunnen zichzelf geen moment rust. Ze gaan maar door en worden op een gegeven moment ongecontroleerd en druk en kunnen niets meer leren. De pup in de bench zetten is op dat moment de enige manier om hem tot rust te laten komen.

Trainings-stappenplan, pup en volwassen hond

Lees hier stapje voor stapje, zowel voor de pup als voor de hond, om op een verantwoorde manier, aan een bench te wennen. Het is belangrijk om zeer consequent hierin te zijn. Daarom laat ik u het nog eens een keer punt voor punt zien.

Einddoel: De hond gaat de bench in als u dat zegt terwijl u op dat moment geen lekkers of een speeltje in uw handen houdt. U beloont de hond pas als hij geluisterd heeft. Dus: eerst het door uw gevraagde gedrag en dan pas de beloning!
We hebben het nu over een bench als een manier om honden een veilige plek te geven. U kunt in de gaten houden door te observeren of de hond de bench echt prettig vindt. Als hij net zo graag uit zichzelf in zijn bench gaat liggen als ergens anders, dan vind hij de bench oké. Gaat hij er alleen in  maar een lage, gedrukte houding omdat u hem zegt dat te doen, dan vind hij de bench nog niet echt prettig. Of u legt teveel nadruk in de stem en lichaamshouding en reageert hij misschien daarom zo deemoedig. Dan is het zaak om op een lichtere toon en minder dwingend tegen de hond te praten.
Een bench kan maken dat een hond veel te vaak in zijn bench zit. Een bench is zo makkelijk voor de eigenaar – omdat hij niet op zijn hond hoeft te letten – dat dit misbruik van de bench in de hand kan werken. Dat is dus niet de bedoeling! De bench is een hulpmiddel tot gewenst gedrag, niets meer maar zeker niets minder.


Resumerend:
Benchtraining moet altijd stapje voor stapje worden opgebouwd. Al helemaal voor honden die bang zijn om alleen te zijn is een zorgvuldige opbouw heel belangrijk. Wie te snel resultaten wil kan meer problemen dan voorheen verwachten. Doe het dus echt stapje voor stapje! Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. De bench mag geen routine worden omdat het zo lekker gemakkelijk voor de eigenaar is. De hond mag er net zo vaak in liggen als hij zelf wil maar wel met een open deurtje.