Planning

Puppy's

Rasbeschrijving


 

Show

Nieuws | News

Herinnering

Links

 

Contact

Een pup in huis

Hoe verzorg ik mijn Bichon Frisé?

Als u uw pupje krijgt is hij/zij meestal wel in model geknipt.
Door veel met de pup bezig te zijn, op de hondentraining en tijdens de dagelijkse verzorging gaat de pup u vertrouwen.
De Bichon Frisé is een hondje wat veel vachtverzorging nodig heeft. Uiteraard hoeven zij niet in een lang showmodel te lopen omdat dit voor de doorsnee eigenaar niet te doen is qua onderhoud, maar er zijn ook tal van leuke modelletjes waarbij uw lieveling er toch als een Bichon Frisé uitziet en makkelijker te onderhouden is.

Uiteraard zal u wel moeten borstelen en kammen tussen de trimbeurten door, de trimster is net als de kapper voor mensen, ze knippen het haar en zorgen voor dat het model er weer in zit, maar trimsters zijn er niet voor de dagelijkse verzorging, en als u niet kamt tussen de trimbeurten door, gaan bij de meeste trimsalons de honden gewoon kort, trimsters werken n.l. niet mee aan dierenmishandeling, want ontklitten doet erg pijn en is geestelijk en lichamelijk erg belastend voor uw hond.

Bij ons gaan de honden eens in de 1 à 2 weken in bad en worden gewassen met de Jean Peau sneeuwwit shampoo en de Elegance shampoo, die in het puppy pakket zit.
De shampoo wordt aangelengd in een grote shampoo fles, en is genoeg voor deze twee was behandelingen. Er wordt twee keer gewassen.
U maakt de hond eerst geheel nat en giet dan de aangelengde shampoo er op en maakt knijpende bewegingen met uw handen in de vacht, gaat u echter met uw handen er doorheen wrijven dan draait het haar in de klit.
Als alle sop ingetrokken is dan uitspoelen met lauwwarm water. Daarna de tweede keer insoppen met de andere helft van de aangemaakte shampoo (bij extreem vuil kunt u een beetje pure shampoo op de vacht doen) en ook weer inknijpen in de vacht.
Daarna grondig uitspoelen tot het water weer helder is en er geen sop meer uitkomt.

Daarna in de mengfles een beetje Crème Exclusief doen en ook weer aanvullen met lauwwarm water en even schudden zodat het geheel zich vermengt, en dan ook weer over de vacht uitgieten en inknijpen.
De crème exclusief even laten intrekken en daarna uitspoelen met lauw warm water tot er geen sop meer uitkomt en het water geheel helder is. Het uitspoelen is heel belangrijk.

Het wil wel eens helpen als u dan even blaast naar de hond, dan gaat hij namelijk schudden en schud hij er zo al een hoop water uit. Dan doet u de handdoek er omheen, ook weer knijpen in de vacht en niet wrijven, dan kunt u hem naar de plek brengen waar u kunt borstelen en kammen. Dus eerst uitborstelen voordat u gaan föhnen.
Na het kammen kunt u de vacht met de waterblazer droog maken, let op doe dit met rustige bewegingen want als u snel heen en weer beweegt kan de vacht als hij wat langer is in de klit draaien.
Het uitföhnen doet u door gelijk met een borstel de vacht te borstelen met de haarrichting mee, zo krijgt u een mooie uitgeföhnde vacht. De kop vinden ze nooit zo leuk, dus ik doe meestal een handdoek rond de kop, en oren draaien zodat de kop al redelijk droog is als u aan de kop toe bent.

Bent u bij de kop aangekomen dan kunt u deze met de waterblazer op een zachter stand doen of met een gewone handföhn, daarbij houd u de kop aan de onderkant van zijn sik vast. Dit vasthouden moet eigenlijk vaak geoefend worden, zo’n 1 à 2 keer per week) omdat als de hond dit gewend is, het makkelijk is om pilletjes te geven, bij de dierenarts, maar zeker ook bij de trimster enz enz. De trimster pakt namelijk de onderkant van de kop vast om zijn kop te kunnen knippen, en is de hond dit niet gewend zal er dus geen mooi resultaat volgen. 

Is de gehele hond droog dan kunt u als u dit zelf durft onder de voetjes de haren wegknippen (let op de dunne vliesjes tussen de voetzooltjes) en eventueel bij de ogen en de anus ook zodat er geen vuil in kan blijven steken.