Planning

Puppy's

Rasbeschrijving


 

Show

Nieuws | News

Herinnering

Links

 

Contact

Een pup in huis

Socialisatie van de pup

De socialisatie van een pup is een onderwerp dat steeds meer besproken wordt, en daardoor steeds meer bekendheid krijgt. Gelukkig maar, want socialiseren is een érg belangrijk onderdeel van het opvoeden van een pup.

Maar wat houdt socialiseren nu precies in?

Het begrip socialiseren zou u kunnen vertalen als “bekend maken met”. Het gaat erom dat een pup bekend raakt met de wereld om hem heen. Socialiseren is kennis maken met het leven in al z’n facetten.
Dat laatste klinkt misschien wat overdreven en wellicht denkt u dat dat vanzelf wel gebeurt. Waarom dan die ophef?

In de periode van geboorte tot en met zo’n 12 weken staat uw pup helemaal open om zijn leefwereld in zich op te nemen. Alles wat hij niet leert kennen zal later met angst tegemoet getreden worden. En die angst kan tot allerlei gedragsproblemen leiden. De ophef over het nut van socialisatie is dus zeker op z’n plaats. Iedereen wil tenslotte een stabiele, open hond die overal mee naartoe kan. Zo’n hond krijgt u echter niet vanzelf. U zult hem in de socialisatieperiode tot en met de leeftijd van 12 weken herhaaldelijk en op positieve wijze in contact moeten brengen met allerlei onderdelen van het leven. Kennis maken met zoveel mogelijk verschillende mensen en dieren staat voorop in de socialisatie. Mee in de auto

Maar er is veel meer.
Een pup moet kennis nemen van verschillende omgevingen en situaties: winkelcentra, markt, strand, bos, stadscentra, verkeer: vrachtauto’s, brommers, fietsers, joggers etc, geluiden: stofzuiger, knallen, winkelwagentjes, knetterende brommers etc. Het is bijna teveel om op te noemen, maar als u er regelmatig op uit trekt met uw pup zult u veel van deze dingen tegenkomen.

Met een aantal voorbeelden kan de noodzaak tot socialisatie duidelijk gemaakt worden.

Stel, u reist veel met het openbaar vervoer en u wilt uw hond makkelijk kunnen meenemen. Als pup zal hij dan gewend moeten raken aan bussen, trams en treinen. In het openbaar vervoer kan het erg druk zijn. Dat betekent veel staande mensen op een klein oppervlakte. Het geheel zet zich ook nog eens in beweging en gaat schudden en hobbelen.
Een volwassen hond die zoiets nog nooit heeft meegemaakt weet niet wat dat allemaal betekend en kan er erg van onder de indruk raken. Hij kan het zelfs ronduit beangstigend vinden en de volgende keer niet meer in de bus of tram willen. Op dat moment heeft u een probleem. Een goede socialisatie, waarin u het gebruik van het openbaar vervoer in heeft verwerkt, kan dit soort problemen voorkomen.

Een ander voorbeeld is het stofzuigen. Voor veel honden is dit een probleem. Ze zijn bang van de stofzuiger omdat het veel kabaal maakt en ook nog eens heen en weer beweegt. Sommige honden vluchten er voor weg, anderen vallen de stofzuiger juist aan. Een vergelijkbare situatie bestaat er bij het dweilen van de vloer. Geloof het of niet, maar er zijn veel huishoudens waar de hond uit de kamer moet omdat het zuigen of dweilen anders niet mogelijk is. Een goede socialisatie, waarin de hond geleerd heeft wat het stofzuigen en dweilen inhoudt, kan dit probleem voorkomen.

Omdat de socialisatie vele aspecten heeft, kunt u op diverse sites zoals bv hondenplaza veel informatie over dit onderwerp vinden, in meerdere informatieve artikelen uitgewerkt.
HondenPlaza nodigt u graag uit verder te lezen in:

Resumerend

Socialisatie betekent dat uw pup kennis maakt met de wereld om hem heen en dat hij leert hoe hij daarmee om moet gaan. Een goede socialisatie van een pup gaat niet vanzelf, u zult het voor een groot deel invulling moeten geven met zaken die in uw leven van belang zijn. Een goede socialisatie kan ongewenst of probleemgedrag op latere leeftijd voorkomen.

Op het strand