Planning

Puppy's

Rasbeschrijving


 

Show

Nieuws | News

Herinnering

Links

 

Contact

 

De Poedel

Een Franse of kortweg een poedel is een hondenras dat afstamt van de Barbet.  Doordat de Fransen veel werk aan de rasveredeling van de poedel hebben verricht wordt het ras tegenwoordig als Frans beschouwd. Of de poedel ook echt oorspronkelijk een Frans ras is, is omstreden. Met zekerheid bekend is slechts dat de poedel al vanaf het begin van de 16de eeuw in Midden- en Zuid-Europa voorkomt.
De Franse benaming voor Poedel = Caniche. Dit is naar alle zekerheid afgeleid van de vrouwelijke vorm van "Chien Cane", dus honden die gebruikt werden voor de jacht op eenden (canards).

De Nederlandse benaming moet zijn afgeleid van het Duitse woord "Pfudel" het geen poel of plas betekent en verband hield met de jacht op waterwild. Onze oosterburen kennen het woord "pudelnass" nog steeds.

De bewegingsvrijheid van de poedel was vroeger erg belangrijk omdat het een jachthond was. Daarom werden de haren van de hond op de meeste plaatsen grotendeels verwijderd maar op sommige andere plaatsen niet. Deze plekken waren die bij de gewrichten en de borstkas; de reden daarvan was omdat het te gevoelig voor de hond was om daar de haren weg te halen. Ook op de staart en bij de kop liet men het haar staan om bij het werk in het water de honden beter te kunnen zien.

De poedel is een van de rassen die het snelst zijn ontwikkeld en van uiterlijk zijn veranderd.

Poedels zijn er in diverse variëteiten: